Складаний ніж або мультитул Roxon? Кілька речей, які потрібно знати перед покупкою

Якщо в планах придбання кишенькового ножа і ви не знаєте, чи варто купити мультитул Roxon замість нього, то ви не самотні в своїх сумнівах. Багатофункціональний ніж Roxon представляє універсальний виріб, який можна носити з собою в місті або брати на природу. Він володіє компактними розмірами і міцною конструкцією, а головне — має змінні леза, які можуть ефективно справлятися з різом матеріалів різного типу і щільності. Але чи не краще замість ножа обзавестися мультитулом, особливо якщо ним можна робити те ж саме, що і складним ножем, і навіть більше?

Відповідь не така проста, оскільки вона залежить від ряду нюансів, пов'язаних з тим, що очікує користувач від свого інструменту. У нашому огляді ми розглянемо пріоритетні фактори, що впливають на вибір.

нож Roxon

1. Простота використання

Як швидко потрібно привести інструмент в бойову готовність?

Якщо підходити до вибору з точки зору простоти, то складаний ніж має явну перевагу, оскільки його клинок відкидається однією рукою і через мить готовий до роботи. Цього не можна сказати про мультиінструмент, де потрібні обидві руки, щоб дістати певний інструмент з рукояті і зафіксувати його для безпечного використання.

Незважаючи на те, що мультитул Роксон максимально продуманий в плані ергономіки та ефективності, він не відкривається так само плавно, як кишеньковий ніж, і має менш зручне захоплення в силу більшої товщини рукояті. Даний фактор не має значення при виконанні окремих завдань протягом короткого періоду часу, але відчувається при тривалому утриманні інструменту.

Ніж Roxon набагато зручніше лежить в долоні в порівнянні з громіздким мультитулом і вимагає меншої витрати сил і часу на підготовку до використання. Тому ми рекомендуємо використовувати інструменти Roxon в наступних ситуаціях:

  • Для повсякденних завдань, коли потрібно щось розрізати, або планується силова робота з інструментом, вибирайте складаний ніж.
  • Для окремих завдань малої складності підходить мультитул.

2. Якість леза

Якісна сталь-основа будь-якого інструменту незалежно від його типу. В інструментах Roxon використовуються нержавіючі сталі , загартовані до твердості в межах 50-60 HRC: 2Cr13, 3Cr13, 5cr15, 420HC та інші. Вони не бояться контакту з вологою і стійко витримують високі навантаження, але вимагають регулярного заточування, за чим потрібно стежити при частому використанні інструменту.

Загальноприйнято вважати, що клинок складного ножа краще, ніж у мультитула. Це пояснюється рядом причин:

  • клинок ножа товщі і довше;
  • міцність і твердість дозволяє виконувати завдання високої складності;
  • можливість змінювати тип клинка робить ніж Roxon S502 більш ефективним.

В силу того, що мультитул вміщує велику кількість інструментів, його основний клинок має менші розміри і товщину. Звичайно, він володіє достатньою міцністю, щоб справлятися з базовими завданнями, але силову роботу краще залишити складного ножа. Це особливо стосується роботи по дереву, в чому потрібен надійний хват рукояті і міцне, стійке до відколів і деформацій лезом. Хоча для таких робіт мультитул Roxon S801S оснащений компактною пилкою з гострими зазублинами.

нож Roxon S502 мультитул Roxon S801S

3. Механізм фіксації

Блокування клинка відповідає за безпеку користувача і добре, якщо він фіксується як у відкритому, так і закритому положенні. Однак більшість малих і середніх мультитулів не мають механізму блокування леза. Мультитул Roxon Spark є винятком: його основний клинок замикається за допомогою замка Liner Lock, а в закритому положенні ховається глибоко в рукояті, щоб уникнути його випадкового торкання рукою і незапланованого відкриття.

Проте при наданні додаткового тиску на ніж користувачеві доведеться набагато менше турбуватися про те, що ніж раптово закриється, порізавши пальці. Тому не варто випробовувати основний клинок мультитула на міцність — для таких випадків краще мати при собі складаний ніж.

4. Область використання

Мета використання інструменту відіграє ключову роль при виборі. Якщо основні завдання мають на увазі різання, наколювання, заточування або вирізання, щоб розвести багаття на природі, приготувати бутерброди, відрізати волосінь, перерізати мотузку та інше, то складаний ніж Roxon буде справлятися з ними краще, ніж багатофункціональний інструмент.

Але що робити, якщо виникла потреба в додатковому інструменті, коли потрібно тугіше затягнути гвинт, відрізати міцні стропи, відкрити пляшку або консервну банку? В такому випадку не обійтися без мультитула, якраз створеного для ситуацій, які можуть виникнути під час пікніка, велопрогулянки, в гаражі.

На додаток до основного лезу мультитул Роксон оснащений рядом корисних функцій, набір яких залежить від конкретної моделі:

  • викрутка з тримачем біт;
  • плоскогубці;
  • шивши;
  • пила,
  • ножиці;
  • пінцет;
  • відкривачка для пляшок;
  • консервний ніж;
  • кусачки та інше.

Деякі вироби бренду, як мультитул Roxon Spark, також оснащені свистком і кресалом, призначених для мандрівників.

В цьому плані мультифункціональний інструмент виграє у простого ножа: користувач може замінити складаний клинок мультиінструментом, але зробити зворотне неможливо.

5. Розмір і вага

Кишенькові ножі завжди легше і тонше, ніж Мультитули, тому їх простіше носити з собою. Звичайно, є і легкі мультиінструменти, але заради компактності вони жертвують зручністю використання, що відчувається при першому ж використанні.

В силу наявності великого набору інструментів Мультитули значно товщі і важче, що ускладнює їх носіння в кишені брюк. Тому при покупці такого виробу потрібно заздалегідь подбати про спосіб його транспортування: ми рекомендуємо використовувати стандартний чохол, в якому є петля для фіксації на ремені. Якщо ж носити з собою окремий чохол-це не для вас, можна купити мультитул Roxon KS S501 зі знімною кліпсою і кріпити інструмент на поясі або кишені рюкзака.

Однак ніщо не зрівняється з кишеньковим ножем з кліпсою. Плоска рукоять і вага в 90 грам дозволяють комфортно носити модель в кишені джинс, а кліпса щільно фіксує її всередині при активному русі.

6. Довговічність

Якісно зроблений ніж більш довговічний, ніж Якісно зроблений мультиінструмент. Незважаючи на довгий гарантійний термін служби виробів Roxon, який може досягати 25 років, Мультитули виходять з ладу швидше через більш складну конструкцію.

Звичайно, в будь-якому правилі є винятки: існують сім'ї, де швейцарські ножі навіть служать реліквією і передаються з покоління в покоління. Але при неналежному догляді і зберіганні механізм мультитула швидше виходить з ладу. Те ж саме відбувається при пошкодженні і деформації одного з інструментів в наборі мультитула: в цьому випадку він може не закритися і втратити частину своїх функцій.

Ніж, як правило, більш довговічний і, отже, легше в обслуговуванні. Досить стежити за чистотою замикаючого механізму, куди може потрапити бруд і дерев'яна стружка. І навіть при поломці ніж полагодити набагато простіше, ніж пошкоджений мультитул.

7. Простота заточування

Тупий клинок-це не тільки незручно, але і небезпечно, тому необхідно постійно стежити за гостротою інструменту. Добре, якщо заточка не вимагає багато часу і зусиль, оскільки в польових умовах немає можливості скористатися професійним точильним верстатом. На це впливає кілька факторів:

  • марка стали;
  • конструкція інструменту.

В інструментах Roxon знайдений оптимальний баланс між ефективністю і м'якістю інструментів. Використовувані стали легко заточуються за допомогою звичайних абразивів і демонструють достатню гостроту, щоб різати продукти харчування або пиляти гілки дерев.

Але конструкція ножа набагато простіше: рукоять тонше, а клинок довше, що спрощує його утримання і сам процес заточування. В цьому плані робота з мультитулом вимагає більшої вправності і часу.

8. Гладка або серрейторная заточка

Хтось любить зазубрені ножі, а хтось вважає за краще задовольнятися класикою. Але не можна ігнорувати той факт, що деякі завдання виконувати простіше за допомогою серрейторной заточки.

Ніж Roxon поставляється з класичним клинком форми Drop Point і прямий заточуванням. Але при необхідності користувач може докупити змінні клинки різного призначення:

  • Roxon BA05 - клинок з серрейторной заточуванням і заокругленим наконечником для безпечної роботи з деревом;
  • Roxon BA06 - вигнутий клинок у формі серпа, яким зручно зрізати гриби, фрукти і овочі;
  • Roxon BA07 - клинок із загостреним кінчиком, візуально нагадує кинджал, для наколювання матеріалів і очищення продуктів.

Деякі Мультитули Roxon вже включають окремі інструменти з зазубреним лезом-компактні пили, які можуть мати дрібні і великі зубчики в залежності від моделі. Це спрощує завдання: немає необхідності носити з собою ніж і комплект змінних клинків, які легко втратити в силу компактних розмірів.

Roxon BA05 клинок с серрейторной заточкой Roxon BA06 изогнутый клинок в форме серпа Roxon BA07 клинок с заостренным кончиком

9. Ціна

Вартість інструменту-важливий фактор, на який звертають увагу в першу чергу. Мультиінструменти мають складну конструкцію і вимагають великих витрат у виробництві, тому їх вартість вище, ніж ціна ножа.

При прийнятті остаточного рішення варто провести аналіз співвідношення витрат і очікувань від покупки: чи варто розширений функціонал мультитула додаткових грошей, які вам доведеться заплатити? Якщо для виконання поставлених завдань потрібно мультитул, то вибір очевидний. В іншому випадку складаний ніж Roxon покриє базові вимоги в повсякденному житті і заощадить зайві гроші.

Підбити підсумок

Незважаючи на візуально схожий дизайн, області застосування ножа і мультитула можуть кардинально відрізнятися один від одного. Складаний ніж Roxon-це базовий аксесуар, який за замовчуванням повинен бути в спорядженні у людини, яка веде активний спосіб життя. Він дозволяє вирішувати основні завдання, життєво необхідний під час кемпінгу, полювання і риболовлі і володіє компактними розмірами для комфортного носіння.

Мультитул Roxon замінює ряд масивних інструментів і дозволяє заощадити місце в туристичній екіпіровці. Він призначений для вузькоспеціалізованих робіт, де марний звичайний клинок. Залежно від вимог користувач може вибрати свою модель з певним функціоналом: Roxon Storm S801S — класичний мультитул для використання вдома або в гаражі, мультитул Roxon Spark з кресалом і свистком для туристів, модель Roxon Spirit S705, куди входять шестигранні і спиць Ключі, сподобається велосипедистам.

Ніж Roxon Мультитул Roxon
Перевага
  • товстий і довгий клинок;
  • проста заточка;
  • довговічна конструкція, що вимагає мінімум догляду;
  • наявність змінних клинків, що розширюють можливості моделі;
  • компактні габарити і легка вага, що полегшують носіння;
  • низька вартість.
  • наявність різних функцій, що позбавляють від необхідності носити з собою великий набір інструментів;
  • надійна фіксація інструментів в закритому і відкритому положеннях;
  • інструменти з нержавіючої сталі.
Недостатки
  • обмежений функціонал;
  • змінні леза можна втратити при носінні з собою.
  • велика вага;
  • висока вартість.

Товари новини

Написати коментар