Вибираємо найкращий мультитул для виживання

Мультитул тому і «мульті», що є багатозадачним інструментом, що вміє лагодити, відкручувати, пиляти, відкривати і т.д. Він може робити все, що завгодно – так обіцяють виробники інструментів. Але насправді неправильно підібраний мультитул може застати зненацька в ситуаціях екстреної необхідності, коли він потрібен тут і зараз. Це особливо актуально для виробу, що купується для використання в польових умовах.

Щоб багатофункціональний аксесуар не підбивав у відповідальний момент, коли вас відокремлюють десятки кілометрів до повноцінного набору інструментів, ми розповімо, який мультитул вибрати для експлуатації на природі.

Зміст

  1. Види мультитулів
  2. Які функції повинен мати мультитул для виживання?
  3. Вибираємо найкращий мультитул Roxon
    1. Roxon STORM S801S
    2. Roxon SPARK CM1349
    3. Roxon KS S501
  4. Де купити мультитул Roxon?

Види мультитулів

У більшості моделей як основний інструмент виступають плоскогубці, в ручках яких заховані дрібні доповнення у вигляді ножика, пилки, відкривалки для пляшок та іншого. Ця характеристика – головна відмінність мультитула від швейцарського ножа, в якому основу складає гострий ніж. Іноді найпотужнішим інструментом є ножиці: такі моделі орієнтовані на рибалок, яким потрібен гострий аксесуар, щоб відрізати волосінь, підготувати снасті тощо. Приклад такого виробу – Roxon M3.

Окрім типу основного інструменту, мультитули різняться щодо розмірів конструкції та її складових:

  • Повнорозмірний мультитул. Досить потужний виріб, який включає більше 10 функцій. У деяких випадках кількість модифікацій може сягати 20 штук. Вага аксесуара стартує з позначки 200 грамів, а довжина у відкритому положенні становить не менше 10 сантиметрів. Модель є «універсальним бійцем», якому під силу завдання різної складності. Але в силу великого набору інструментів девайс не може похвалитися компактністю - такий мультитул незручно носити в кишені джинс або сорочки, оскільки він частково стирчатиме і розтягуватиме тканину в силу великої ваги. Оптимальний варіант – класти модель у рюкзак або чіпляти до пояса (якщо є чохол для транспортування).
  • Кишеньковий мультитул. Портативний аксесуар, чия вага не перевищує значення 200 грам. Конструкція може бути як суцільнометалевою, так і з пластиковими вставками в області рукояток для зниження ваги. Додатковим фактором, що зменшує вагу, є відмова від великої кількості складових – така модель включає мінімальний набір лише найнеобхідніших інструментів.
  • Мультитул-брелок. Найкомпактніший варіант, який можна вішати на пояс чи зв'язок ключів. Він навряд чи виручить у складній ситуації, тому для активного відпочинку краще вибирати виріб серйозніше, але в простих ситуаціях, коли потрібно розрізати картонну упаковку або перерізати тонку мотузку, її можливостей цілком достатньо.
  • Мультитул-набір. Якщо зменшити набір інструментів до розміру з долоню, то вийде мультитул-набір, який складається з багатьох столярних інструментів. Для піших подорожей він використовується рідко через масивність та відсутність дрібних предметів для виконання базових робіт у таборі. Його основне призначення - допомога у дрібному ремонті велосипеда, мотоцикла або автомобіля. В комплект входять викрутки, пили та напилки, шестигранні ключі, а рукоятка широка та довга для зручності виконання робіт, що потребують великих фізичних зусиль.
  • Мультитул для барбекю. Нестандартний варіант, який замість плоскогубців та викруток включає великий ніж, лопатку та щипці для перевертання м'яса. У польових умовах наявність інструменту для барбекю необов'язкова, але під час пікніка та дачного відпочинку він значно спрощує кулінарію на свіжому повітрі. Інструмент відноситься до повноформатних виробів довжиною від 20 сантиметрів з елементами нержавіючої сталі.
  • Мультитул-кредитка. Незвичайний аксесуар є металевою пластиною розміром з кредитну картку. Кожна сторона виробу має різні кромки, а в ньому є ряд вирізів, де кожен відповідає за виконання свого завдання. Девайс може служити як ножик, відкривалки для пляшок, викрутки та пилки, при цьому його можна скласти в гаманець, щоб завжди мати під рукою.


Які функції повинен мати мультитул для виживання?

До мультитулів для виживання можна віднести різні моделі, якщо вони відповідають основним вимогам: міцність, стійкі до корозії матеріали, компактність та ефективність. Остання властивість визначається наявністю ряду інструментів:

  • Ніж. Обов'язкова частина мультитула, без якої стає неможливим виконання більшості завдань, що виникають під час відпочинку, пікніка та походу. Крім ножа з прямим заточуванням у деяких моделях зустрічається клинок із серрейторним лезом. Перший варіант хороший для розчищення місця для табору, перерізання шнурів, приготування їжі, а другий – для роботи з деревом.
  • Плоскогубці. Універсальне доповнення з необмеженою кількістю варіантів застосування – від закручування гайок до ремонту спорядження. Матеріал плоскогубців обов'язково має бути міцним, щоб витримувати високі навантаження.
  • Кресало. Виживання в дикій природі неможливе без вогню, який допомагає приготувати їжу, висушити речі та просто зігрітися. Для розведення багаття найчастіше використовують сірники, але що якщо вони відволожилися після дощу? В даному випадку не обійтися без кресала.
  • Відкривачка для банок та пляшок. Деякі користувачі відкривають пляшки та металеві банки за допомогою вістря ножа, але такий спосіб негативно впливає на цілісність клинка, знижуючи його термін служби. Тому безпечніше використовувати спеціалізовані інструменти, якими оснащені всі сучасні аксесуари для виживання.

Цей перелік інструментів є обов'язковим для наявності в мультитулі. Інші модифікації можна вибирати залежно від індивідуальних переваг.


Вибираємо найкращий мультитул Roxon

Бренд Roxon спеціалізується на виробництві туристичних інструментів і мультитули є головною частиною асортименту. Ми розповімо про найцікавіші варіанти для активного відпочинку.

Roxon STORM S801S

Перед вами бестселер бренду з 16 функціями, включаючи штопор – рідкісна складова мультитулів. Модель має суцільнометалеву конструкцію із сталі 420 нержавіючого типу, а клинок та ножиці виготовлені зі сталі 5Cr15MoV, загартованої до твердості 56-58 HRC.


Інструменти фіксуються за допомогою замка Liner Lock, а на основному клинку є модифікація у вигляді замка Safe Lock. У складеному положенні габарити девайса становлять 10.6 х 4.1 х 2 сантиметри, а вага – 313 грам. У комплект також входить викрутка зі змінними бітами, які поміщаються в спеціальні пази окремо від мультитула та переносяться в одному чохлі разом із основним інструментом.

Roxon SPARK CM1349

Дизайн - перше, на що звертаєш увагу при погляді на аксесуар. Рукоятка виготовлена з PA66 та склопластику кольору вороного крила, а інструменти мають спеціальне чорне покриття, яке крім естетики виконує практичну функцію – зміцнення та захист металу від впливу агресивних середовищ, включаючи кислоти та морську воду.


Користувачу доступно 14 функцій, у тому числі мініатюрне кресало, яке вставляється у спеціально відведений паз у бічній частині рукоятки, та вбудований у ручку кресала свисток. Основний клинок виготовлений із сталі 2Cr13MoV, а плоскогубці – із 3Cr13MoV. Обидва матеріали відносяться до нержавіючого типу і невибагливі до догляду: достатньо витирати інструмент після використання та стежити, щоб він зберігався в сухому місці.

У складеному вигляді довжина конструкції дорівнює 10.7 сантиметрів за вагою 226 грам. Модель продається в комплекті з нейлоновим чохлом на липучці, який передбачає фіксацію на ремені.

Roxon KS S501

Це нетиповий туристичний мультитул, який навряд чи підійде як повноцінний інструмент для виживання, але сподобається любителям відпочинку на природі, зокрема рибалкам. Він складається з двох інструментів: повнорозмірних ножиць і клинка довжиною 7.5 сантиметрів. Виріб є цікавою альтернативою звичайним складаним ножам: гострий клинодо зі сталі 5Cr15MoV демонструє агресивний різ і легко піддається заточенню, на спинці клинка є ряд зазубрин для упору під палець, широка рукоятка забезпечує зручний хват, а сталева кліпса дає можливість зафіксувати аксесуар на поясі або кишені сумки.

KS S501 відноситься до EDC-формату мультитулів, який можна носити в міських та польових умовах. У складеному вигляді його розміри досягають 10.4 х 2.6 х 1.8 сантиметрів, а вага – 138 грам, що навіть менше (а ціна нижча), ніж у більшості складаних ножів.


Де купити мультитул Roxon?

EDC-мультитули та для виживання, набори для барбекю та дрібні аксесуари Україна може купити в онлайн-магазині Roxon.com.ua, де представлено актуальний асортимент бренду. Купуйте лише якісні інструменти з офіційною гарантією, залишайте свої відгуки та проводьте час на природі з максимальним комфортом разом із продукцією Roxon.

Товари новини

Написати коментар