Як чистити мультитул Roxon: повний посібник з обслуговування інструменту

Передбачливість дозволяє підготуватися до ситуації до того, як вона виникне, тому, маючи мультитул Roxon у кишені, можна не переживати, що непередбачена проблема зненацька. Так само і з доглядом за інструментом: щоб можна було пустити його в хід будь-якої миті, потрібно регулярно займатися його чищенням і підтримувати гострі леза.

Ми склали покрокову інструкцію щодо догляду за мультитулами бренду, яка допоможе надовго зберегти зовнішній вигляд інструментів, а головне – функціональність.

Чому чистка – це важливо?

Клинки з нержавіючої сталі та продумані конструкції не повинні вводити вас в оману: мультитули Roxon все одно можуть покритися корозійними плямами та втратити плавність відкриття при недостатньому догляді.

Поняття «нержавіюча сталь» означає, що матеріал стійкий до іржі, але не є повністю антикорозійним. Додавання хрому в сталь підвищує її корозійну стійкість, але чим більша кількість хрому, тим м'якшим стає метал, а чим менше хрому, тим гірша корозійна стійкість.

Дотримання балансу у співвідношенні вуглецю та хрому у складі дає оптимальні показники міцності, довговічності та корозійного захисту. Але оскільки нержавіючі марки сталей, що використовуються в мультитулах Roxon, є середньо-і високовуглецевими, корозія залишається головним ворогом. Тому, як і будь-який виріб зі сталі, моделі мультитулів та ножів бренду потребують чищення, заточування та мастила, якщо не хочеться, щоб через півроку інструмент покрився темними корозійними плямами, а механізм відкриття втратив плавність.

Як дізнатися, що час чистити мультитул?

В ідеалі щоденний інструмент повинен очищатися в кінці кожного дня. В іншому все залежить від ряду факторів:

  • частота використання;
  • спосіб носіння;
  • умови використання.

Після експлуатації кожну складову виробу необхідно витирати насухо та перевіряти чистоту замка, а в домашніх умовах бажано додати до цього протирання м'якою ганчіркою, просоченою багатоцільовою олією.

Щоб дрібні ворсинки та бруд не потрапляли всередину конструкції ножа при носінні в кишені, рекомендуємо використовувати металеву кліпсу, фіксуючи мультитул Roxon на одязі та не даючи поворотному механізму стикатися з дном кишені, де накопичується забруднення.

Як чистити мультитул?

Догляд за інструментом складається з трьох етапів:

  • чистка;
  • сушіння;
  • захист.

1. Чистка

В залежності від інтенсивності використання мультифункціональних виробів Roxon потрібно чистити один раз на тиждень або місяць.

Почніть із забруднень усередині сталевої конструкції. Їх очищення можна здійснити трьома способами:

  • Сильно подути ротом – найпростіший метод, який працює тільки в крайньому випадку.
  • Використання серветок для моніторів.
  • Використання стисненого повітря – найефективніше рішення, що дає найкращий ефект. Головне – стежити за тиском, щоб не пошкодити внутрішню конструкцію.

Після продування зовнішньої та внутрішньої частин, відкрийте інструменти та ретельно продуйте кожний паз, у яких вони зберігаються. Якщо продування повітрям не допомагає, альтернатива – ватяні палички, які здатні видалити стійкі забруднення.

Ретельне чищення вимагає більш ґрунтовного підходу. Для цього знадобиться м'який миючий засіб, розчинений у теплій воді, ганчірка та зубна щітка, що полегшує чищення шарніра та дрібних важкодоступних виїмок.

Плями смоли, соку або інші липкі плями забираються за допомогою скипидару.

Важливо! Не використовуйте агресивні хімікати та засоби для чищення, що містять хлор.

2. Сушіння

Ретельне тертя сталевої поверхні видаляє масляну плівку, яка відповідає за стійкість до корозії, тому після очищення мультитул важливо висушити (вода з інструментів здувається за допомогою стисненого повітря, залишки просочуються сухою, чистою ганчіркою). Насамкінець використовуйте багатоцільовий мастильний засіб, як CRC 3-36 FPS, або будь-яке інше на ваш розсуд. Ця процедура допомагає:

  • забрати залишки дрібних забруднень;
  • витіснити і ізолювати вологу, що залишилася;
  • змастити механізм;
  • захистити метал від іржі.

3. Захист

Вимитий, висушений і протертий мастилом мультитул готовий до останнього етапу – формування захисного антикорозійного шару. Залиште масло на клинку на пару хвилин, давши йому вбратися, і протріть інструмент ще раз за допомогою ганчірки. Це дозволяє засобу проникнути в мікроскопічні пори металу, утворивши ультратонкий антикорозійний шар.

У разі частого контакту виробу із солоною водою процедура нанесення захисного мастила повинна відбуватися раз на тиждень.

Якщо мультитул Roxon планується застосовувати в роботі з продуктами харчування, використовуйте в обробці металу виключно мінеральні олії та ретельно промивайте інструмент перед використанням.

Усунення іржі

Нержавіюча сталь має корозійну стійкість, але не має 100% захисту від іржі. Розрізняють кілька типів іржі окремих ділянок:

  • виразкова – локалізоване вогнище на обмеженій площі;
  • точкова – окремі точки, що не стикаються між собою;
  • розтріскується – утворення мікротріщин вздовж меж поразки.

Також існує суцільна корозія, що захоплює велику площу.

Найчастіше користувачі стикаються з комбінованою корозією, що включає два і більше типів, тому боротьба з цим процесом завжди однакова.

У більшості випадків достатньо використовувати базовий засіб – це мастило для ножа від корозії та іржі, яке знімає основну частину відкладень та видаляє іржу. Але пам'ятайте: чим агресивніше тертя клинка, тим вища ймовірність зняття захисного шару та появи мікроподряпин на металі. З іншого боку, є два варіанти: видалити іржу та продовжити термін служби виробу або залишки іржі продовжать роз'їдати сталь.

Важливо! Ми не рекомендуємо повністю розбирати мультитул Roxon – у такому разі неможливо буде скористатися гарантійним обслуговуванням.

Клинок потрібно просочити засобом від іржі та залишити на 1.5-2 хвилини, потім обережно протерти метал змоченою в маслі ганчіркою. Якщо цього недостатньо, доведеться перейти до агресивнішого методу: комбінації харчової соди, зубної щітки або шліфувальної губки. Додайте харчову соду в теплу воду до консистенції пасти, нанесіть суміш на ділянку з іржею та потріть зубною щіткою або губкою.

Заточення інструменту

Будь-яке лезо потребують періодичного заточування. Для цього достатньо використати прості абразивні камені або спеціалізовані верстати, які здатні як відполірувати ніж, так і заточити з нуля тупе лезо. При роботі з основним клинком важливо витримувати правильний кут заточування, щоб отримати ідеально заточене лезо. Для дрібних інструментів (ножиці, пилки) підходять компактні точила з абразивами середньої зернистості.

Зберігання

Мало знати, як чистити мультитул, що навіщо використовувати та володіти основами заточування, якщо не дотримуватися правил зберігання виробу.

Будь-яка сталь чутлива до вологи, тому заздалегідь подбайте про місце зберігання майбутнього придбання. Це має бути сухе місце, де виключається контакт мультиінструменту з агресивними середовищами.

Якщо в арсеналі є шкіряний чохол, використовуйте його лише для носіння мультитула, а не довгострокового зберігання – шкіра провокує появу іржі на поверхні металу.

Висновки

Сподіваємося, що наші поради продовжать молодість вашому мультифункціональному помічнику та вбережуть його від іржі. Головне пам'ятати, що скупий платить двічі, і одного разу заощадивши кошти та час на догляді за інструментом є ризик зіткнутися з серйозними проблемами в майбутньому, які вимагатимуть більше сил на усунення проблем із запірним механізмом та станом сталі, а іноді – не залишать іншого варіанту, крім заміни інструменту на новий.

Не лінуйтеся – приділяйте 5 хвилин наприкінці дня чи тижня, щоб швидко протерти та почистити інструмент. Це допомагає зберегти його функціональність, зовнішній вигляд та термін служби.

Купити мультитул в Україні можна в нашому онлайн-магазині Roxon.com.ua – у продавця оригінальних виробів бренду, що спеціалізується на виробництві компактних інструментів EDC, включаючи складні ножі та набори для барбекю.

Написати коментар