Багатофункціональний ніж Roxon KS Knife Scissors S501: детальний огляд характеристик інструменту

Початком для створення функціональних мультитулов послужила поява на ринку швейцарського складного ножа, який був запатентований в кінці XIX століття. За сотню років конструкція і матеріали інструменту кілька разів удосконалювалися, і сьогодні знаменитий швейцарський армійський ніж вважається еталоном якості, який використовується не тільки поліцейськими, рятувальниками і пожежникам, а й астронавтами в космосі.

Однак не у всіх є можливість і бажання купувати мультитул за завищеною вартістю, щоб потім переживати за його працездатність і зовнішній вигляд після експлуатації. Для щоденного використання більше підійдуть Мультитули Roxon, в яких використані успішні напрацювання інших виробників, але з цінником відчутніше нижче конкурентів. Одним з топових мультитулів в асортименті бренду є ніж-ножиці Roxon S501 - бюджетна модель EDC-інструменту, яку можна порівняти з популярним мультитулом Leatherman Micra.

Огляд ножа-ножиць Roxon KS S501

Перш ніж розбирати характеристики і функціонал моделі, варто відзначити, що Roxon S501 входить в середню цінову категорію, а тому матеріали дещо відрізняються від аналогічних виробів преміум класу. Проте це практично не впливає на основні якості інструменту, який успішно справляється з базовими завданнями і демонструє плавний рез.

Характеристики мультитула Roxon S501 виглядають наступним чином:

Тип мультитула

кишеньковий мультитул

Кількість функцій

2

Матеріал клинка

сталь 5Cr15MoV

Довжина клинка

75 мм

Форма клинка

Американський Танто

Тип заточування

прямий

Тип замка

Лайнерный замок

Розміри в складеному вигляді

104*26*18 мм

Довжина ножиць

46 мм

Вага

138 г

Форма леза American Tanto-це перше, на що звертаєш увагу, коли береш інструмент в руки. Дану форму не можна назвати класикою серед сучасних мультитулов, хоча на функціонал клинка вона ніяк не впливає. Єдина особливість, якій варто приділити окрему увагу-сталь клинка. У Roxon S501 це хромиста сталь 5Cr15Mov, яка використовується в багатьох EDC-інструментах завдяки ряду позитивних властивостей:

  • легкий рез;
  • несприйнятливість до корозії;
  • швидка заточка;
  • несприйнятливість до деформацій і стійкість до утворення відколів;
  • простота в догляді.

Своїми якостями сталь зобов'язана збалансованим складом з підвищеним вмістом хрому.

Cr

C

Міна.

P

Mo

Так

S

14.5-15.5%

0.45-0.6%

0.6%

0.35%

0.6%

0.8%

0.03%

  • Хром (Cr) - головна складова будь-якої нержавіючої сталі, яка покращує її опір корозії. Вміст хрому в кількості більше 11% гарантує, що клинок прослужить довше і не потемніє при частому контакті з вологим середовищем.
  • C (вуглець) впливає на твердість і ламкість сталі, запобігаючи появі відколів на ріжучій кромці.
  • Mm (Марганець) - добавка, яка використовується під час плавки сталі для виведення з неї кисню. У невеликій кількості Марганець збільшує міцність кінцевого виробу і продовжує його термін служби.
  • P (фосфор) є шкідливою домішкою і додається в сталь для підвищення її міцності. Однак потрібно бути уважним: вміст фосфору в якісному інструменті не повинно перевищувати 1%.
  • Mo (молібден) спрощує процес загартовування сталі і її зносостійкість. В ідеалі вміст молібдену в сталі має бути не менше 0.5%. Тоді клинок порадує володаря своєю високою міцністю.
  • Si (кремній) навіть в невеликій кількості позитивно впливає на міцність леза і знижує ризик виникнення деформацій при інтенсивному використанні інструменту.
  • S (сірка) також відноситься до шкідливих домішок, яку додають в сталь для поліпшення її пластичності. Сірка має аналогічні властивості з хромом, підвищуючи корозійну стійкість металу.

Основна специфіка сталі 5Cr15MoV полягає в її твердості, яка становить 52-55 HRC. Це середній показник твердості леза, який вимагає більш частого заточування, але відчутно прискорює цей процес за рахунок своєї податливості. Єдине, що потрібно від користувача — наявність примітивної Точила під рукою.

Окремо стоять ножиці Roxon S501, які вигідно відрізняються від аналогічних інструментів своєю потужністю. Навіть якщо порівнювати модель з більш дорогим виробом Leatherman Micra, ножиці Roxon S501 виграють за всіма параметрами від розміру і зручності механізму до його ефективності. Конструкція передбачає зручний хват, а її розміри підходять для долоні будь-якого розміру. У плані ріжучих якостей у ножиць все більш ніж в порядку — вони з легкістю справляються з щільною мотузкою і можуть перерізати навіть канати, хоча для цього доведеться докласти більше зусиль.

Крім зручності та ефективності ніж-ножиці Roxon KS S501 вигідно виділяється довжиною, яка становить 10.4 сантиметри в закритому положенні, і вагою 138 грам. І хоча модель позиціонується виробником як інструмент для пікніка і туризму, в першу чергу це EDC-мультитул, який можна компактно скласти і або покласти в кишеню рюкзака, або повісити на одяг — в будь-якому випадку вага виробу практично невідчутний, а металева кліпса забезпечує щільну фіксацію при активному русі.

Як купити ніж Roxon KS Knife Scissors S501?

Багатофункціональний ніж Roxon KS S501 можна купити в нашому онлайн-магазині. Для цього достатньо перейти за посиланням нижче. Модель виготовляється в єдиному варіанті в повністю сталевому корпусі кольору металік і поставляється разом з річною гарантією від виробника.

Детальний розбір конструкції Roxon S501 і демонстрацію можливостей мультитула дивіться в огляді каналу Obzorpokupok.ru на YouTube.

Товари новини

Написати коментар