Заміна клинка на ножах та мультитулах Roxon

Заточування та виправлення леза — важлива навичка у разі регулярного використання кишенькового ножа або мультитула. Але ніщо не може зрівнятися з функціональністю та зручністю інструменту зі змінними клинками.

Досвідчені мисливці та мандрівники давно оцінили можливості ножів із набором змінних клинків. Такі інструменти з'явилися на ринку близько 10 років тому, і сьогодні багато ножових виробників включають їх у свої асортименти, як це зробив бренд Roxon.

Ми зібрали список із п'яти фірмових наборів, які включають змінні леза для ножа, та розібралися у призначеннях кожного з них. Що з цього вийшло — розповідаємо у нашому огляді.

Для яких інструментів підходять комплекти зі змінними клинками?

Набір змінних клинків є універсальним доповненням до ряду інструментів Roxon. Це можуть бути фірмові ножі або мультитул.

Складаний ніж із суцільнометалевою конструкцією.

У його базову комплектацію входить один клинок Drop-Point із прямим заточуванням.

Ніж аналогічного формату з основною відмінністю у вигляді композитних накладок на руківʼї.

Мультитул 15 в 1, до якого входить ряд дрібних інструментів для виконання завдань різного типу.

Основною складовою є складаний клинок форми танто.

Попри візуальну складність конструкцій, інструменти легко розбираються шляхом розблокування пари фіксаторів, які з'єднують обидві частини руківʼя. Отже, користувач може самостійно розбирати аксесуар, а заміна клинка на ножах проводиться без ризику привести в непридатність саму конструкцію.

Вибираємо найкращий набір від Roxon

До кожного набору входить по три клинки різного типу. Вони відрізняються формами та типом заточування, що дозволяє ефективніше виконувати окремі функції. Деякі з них, наприклад, BA05, BA06 та BA07 можна придбати окремо, якщо необхідно лезо конкретної форми та призначення.

Кожен клинок поставляється в індивідуальному чохлі з гачком для носіння на поясі. Чохли можна примагнічувати до металевих поверхонь як альтернативний варіант кріплення.

Тепер перейдемо до найцікавішого — розбору складових кожного набору від Roxon.

Набір №1

Першим у нашому списку є найуніверсальніший комплект змінних лез BA05, BA06 та BA07. Вони дозволяють різати волокнисті матеріали, такі як мотузки та гілки дерев, наколювати та виконувати тонкі надрізи.

  • Серейторна пила BA05 — клинок «must have» для тих, хто часто проводить свій час на природі. Зазубрена крайка прямо-таки встромляється в дерево, дозволяючи швидше спиляти дрібні гілки. Серейтор також можна використовувати для розрізання канатів — гострі зубчики миттєво розрізають джутові волокна, що навіть може врятувати життя в критично важливих ситуаціях. Клинок має закруглений кінчик, знижуючи ризик випадково поранитися під час роботи з особливо щільними матеріалами.
  • Клинок BA06 має увігнуте всередину лезо, внаслідок чого модель нагадує кіготь тварини. Такий клинок з прямим заточуванням використовується рибалками та яхтсменами для швидкого перерізання волосіні або мотузок. Застосовуючи тонке вістря можна розрізати картонне паковання або зрізати ніжки грибів, не пошкоджуючи грибницю.
  • Форма клинка BA07 імітує кинджал за допомогою фальшлеза на ½ довжину обуха. Цей інструмент має підвищену проникаючу здатність завдяки тонкому зведенню клинка і звуженому вістрю, тому підходить для колючих робіт.

Кожен клинок з цього набору виробляється зі сталі 8Cr13MoV, склад якої близький до японської марки AUS-8. Метал містить приблизно 13% хрому та 0.8% вуглецю. Перша складова підвищує опір сталі до появи корозії, а друга відповідає за твердість та зносостійкість.

Набір №2

У цей комплект входять тільки клинки з прямим заточуванням, що дозволяє робити тонкі та гранично акуратні розрізи. Серед складових є клинки BA04, BA10 та BA11 з відмінністю у вигляді форми леза.

  • Клинок BA04 має ідеальне пряме лезо. Виробник наголошує на тому, що аксесуар конструювався для зручного рубання дров. Але ми зі свого боку можемо додати, що клинок є не менш зручним у ситуаціях, де необхідний тонкий і акуратний різ, якщо немає потреби в проколюванні різних предметів — гострого кінчика тут немає. Закруглене вістря зроблено з метою підвищення безпеки під час експлуатації. Також не можна забувати, що вістря найчастіше є найуразливішою частиною клинка, тому його відсутність позитивно позначається на терміні служби леза.
  • Незвичайна форма BA10 під назвою Spey Point нагадує форму Drop-Point, але виділяється різким переходом від обуха у напрямку до вістря. Таким чином формується більш тупий кут, який демонструє стабільність під час виконання робіт, де не обійтися без застосування грубої сили.
  • BA11 — це клинок із увігнутим лезом і кінчиком, що нагадує форму танто та протистоїть появі сколів і деформацій у разі сильного упору. Увігнута крайка запобігає ковзанню гострого леза під час роботи з деревом, а упор під палець покращує контроль над інструментом.

Як і у випадку зі складовими з першого набору, ці клинки виготовлені з нержавіючої сталі 8Cr13MoV. Їхня додаткова перевага — наскрізні отвори овальної форми для швидкого вилучення та розкриття клинка до фіксації однією рукою. Отвори також знижують вагу кожного клинка, що позитивно відбивається на вазі всієї конструкції інструменту.

Набір №3

Перейдемо до наборів з клинками, які мають найбільш незвичайний дизайн.

Перший на черзі — комплект із лезами BA03, BA08 та BA09. Тут є і гостре, як бритва, лезо Clip-Point, і клинок «овече копито», і специфічний інструмент, створений спеціально для різання паперу.

Про все в подробицях знаємося далі.

  • Форма Clip-Point клинка BA03 вже встигла стати класикою завдяки своїй універсальності. Довга різальна крайка з прямим заточуванням гарантує комфортний різ продуктів, очищення овочів і фруктів, в той час як тонкий кінчик справляється з колючими завданнями.
  • Клинок BA08 має незвичайну форму sheepfoot, яке віддалено нагадує форму овечого копита, за що він і отримав таку назву. Форма вважається підвидом wharncliffe з характерно закругленим кінчиком, який обмежує колючі можливості ножа, але натомість пропонує користувачу повний контроль різу, чому також сприяє упор під великий палець. Оскільки лезо є рівним по всій довжині, ним можна шкребти та різати з граничною точністю.
  • BA09 — це, мабуть, найцікавіша складова набору. Лезо має тонке вістря і виконує роль канцелярського ножа для одночасного різання кількох аркушів паперу, картонного та поліетиленового паковання, виробів зі шкіри та деяких видів тканин.

У виробництві лез використовують різні сталі: у BA03 і BA08 — це середньохромиста марка 8Cr13MoV, а у BA09 — японська сталь SK5 з високим вмістом цементитів, завдяки яким витримується практично ідеальний баланс між характеристиками зносостійкості, простотою в заточуванні та міцності.

Набір №4

У цьому наборі повноцінними клинками можуть вважатися лише два аксесуари: BA12 та BA13. А ось BA16 — це напилок, який стане в пригоді тим, хто часто виконує слюсарні роботи або займається ремонтом автомобілів.

  • Серейтор BA12 довжиною 69.5 мм — найефективніший помічник у роботі з деревом. Крайка усіяна великими зубцями, які в миг розправляються з гілками, а також зі шнурами й ременями. Увігнуте лезо виступає страховкою від випадкового зіскакування аксесуара під час експлуатації.
  • Клинок для зняття ізоляції BA13 є незамінним інструментом електромонтажника. За допомогою гострого леза можна без зусиль зняти зовнішню ізоляцію без пошкодження струмопровідних жил. Серпоподібна форма також обрана не без причини — вона запобігає зісковзуванню дроту з 54.5-міліметрового клинка під час зачищення.
  • Напилок BA16 є актуальним для обробки металевих предметів: усунення дрібних задирок і нерівностей з поверхні, шліфування виробів перед подальшим використанням. Довжина напилка досягає 66 мм, тому він зручний в обпилюванні аксесуарів малого та середнього розмірів.

Змінні аксесуари виготовлені зі сталей з різним складом та рівнем твердості. Сталь 8Cr13MoV твердістю ±57 HRC служить основою для клинків BA12 і BA13, а у виробництві напилка застосована марка 3Cr13MoV з категорії мартенситних металів, яка загартована до значення в межах 48-52 HRC.

Набір №5

Завдяки цьому набору з клинками BA14, BA15 і BA17 ніж зі змінними лезами зуміє не тільки різати, а й відкручувати гвинти, відкривати пляшки та навіть розчісувати волосся. Ціна питання менша, ніж вартість повноцінного мультитула, при цьому якість виконуваних функцій стоїть на одному рівні, що дозволяє відчутно заощадити на покупці.

  • BA14 є найпростішим елементом у цьому наборі. Це міні пила з подвійним лезом, яке усіяно гострими сегментами трикутної форми. Вони підходять для розрізання великих гілок особливо щільних сортів деревини.
  • BA15 — це інструмент 10 в 1. Тут є пара відкривачок (для пляшок і консервів), стропоріз, лінійка на 6 см і наскрізні отвори, за допомогою яких можна відкрутити гайки або болти найбільш поширених розмірів 4, 5.5, 6, 7, 8 та 9 мм. Усі опції «клинка» мають позначки для спрощеного орієнтування.
  • Гребінь BA17 — напевно, найнеочевидніше доповнення для ножа або мультитула, але з іншого боку воно може бути корисним під час тривалої подорожі, коли враховується кожен грам спорядження і немає можливості помістити в рюкзак повноцінний гребінець для волосся. Металевий гребінь має трохи закруглені краї зубчиків, які не травмують чутливу шкіру голови та не виривають волосся. Після використання аксесуар достатньо сполоснути й витерти сухим рушником для дотримання правил гігієни.

Метал в основі клинків один — мартенситна сталь 3Cr13MoV, стійка до затуплення та появи іржі. Однак жодна марка не може вважатися повністю нержавіючою, коли не дотримуються правил догляду, тому ми рекомендуємо стежити, щоб на поверхні клинків не залишалося вологи, і зберігати їх у відведених для цього чохлах з набору.

Де купити змінний клинок Roxon?

Якщо у вашому арсеналі вже є складаний ніж Roxon S502 або S502U, вам не потрібно витрачатися на придбання мультитула для розширення функцій інструменту. Для цього достатньо купити набір зі змінними клинками в онлайн-магазині Roxon Україна — офіційного дистриб'ютора товарів бренду.

Кожен із клинків Roxon виготовлений із сертифікованої сталі та націлений на виконання окремих завдань. Вони також сумісні з мультитулом S802, дозволяючи доповнити 15 функцій, які він виконує.

Товари новини