Перший складаний ніж: 5 порад як вибрати для себе «той самий»

Якщо ви коли-небудь стояли перед вітриною з ножами, ви, напевно, знайомі з відчуттям, коли починає захоплювати дух від різноманітності інструментів, а в голові виникає плутанина «Яка модель мені подобається найбільше?».

Навіть ножаман часом стикається з дилемою, який ніж купити, що вже говорити про новачка, котрий вибирає свій перший інструмент. Яка форма клинка? З чого зроблена конструкція? Що впливає на ергономіку? Вже на початковому етапі вибору постає безліч питань.

Без паніки! Ми допоможемо вам зробити перші кроки у вивченні ножового світу та поділимося 5 секретами, як підібрати оптимальну модель, яка максимально відповідатиме вашим очікуванням.

Крок 1: Визначаємось із призначенням ножа

Вибираючи ніж, потрібно починати з того, для яких цілей він вам потрібен. Це здається настільки очевидним, що ви, мабуть, ставите собі питання, чому ми взагалі про це згадуємо? Але ви будете здивовані, як часто користувачі роблять помилку, купуючи інструмент, ґрунтуючись лише на його зовнішньому вигляді.

Уявіть дитину, яка знаходить у гаражі батька ящик з інструментами. Його увагу відразу привертає великий тактичний ніж (особливо якщо він має чудернацький клинок із зазубринами на лезі). Чи потрібний йому такий ніж? Чи знає він, для чого його використовують? Звичайно, ні. Адже його просто привернула сама думка, наскільки круто виглядає інструмент. Мораль цієї історії: не будьте дитиною та тверезо оцінюйте всі плюси й мінуси ножа, що сподобався.

Попри зносостійкість моделей з фіксованим клинком, їх краще припасти для виконання специфічних робіт, де потрібна велика фізична сила. А ось для більшості повсякденних завдань достатньо складного ножа Roxon. Рубка невеликих гілок, перерізання мотузок, зняття шкіри з дичини, чищення риби тощо - все це «під силу» мініатюрному складню, який до того ж легко поміщається в кишені.

Також не можна не згадати про альтернативний варіант - мультитул Roxon. Більшість мультифункціональних інструментів оснащено гостро заточеним складаним клинком, який на раз-два розрізає папір, картон і навіть щільніші матеріали. Але треба враховувати, що таке лезо не розраховане на підвищені навантаження.

Крок 2: Вибираємо форму клинка

Якщо ви вибираєте свій перший ніж, швидше за все, ви використовуватимете його для всього та одразу: і нарізати бутерброди, і розрізати пакування, і заточити дерев'яні кілочки. Для цього підійде клинок з універсальним профілем drop point і V-подібним заточуванням, що дозволяє швидко повернути лезу гостроту в домашніх умовах.

Коли ви повністю освоїтеся та вивчите нюанси експлуатації кишенькового ножа, його функціонал можна розширити за допомогою змінних клинків. Вони мають різну форму та заточені під виконання певних видів робіт.

  • American tanto (BA02) – виконання точкових надрізів, для самооборони;
  • Clip point (BA03) – чищення овочів та фруктів, потрошіння дичини, обробка м'яса;
  • Straight (BA04) – рубання дрібних гілок;
  • Serrated (BA05) – перерізання мотузок та строп;
  • Talon (BA06) – розчищення місця для польового табору, перерізання волосіні;
  • Spear point (BA07) – для роботи на укол;
  • Cutting (BA08) – різання паперу, картону, поліетилену;
  • Sheepfoot (BA09) – для скобління, виконання робіт високої складності;
  • Spey point (BA10) – нарізання харчових продуктів;
  • Curved (BA11) – робота з твердими сортами деревини;
  • Serrated knife (BA12) – перерізання гілок великого діаметра, різання волокнистих матеріалів.

Докладніше вивчити особливості клинків кожної форми можна у нашому огляді.

Крок 3: Дивимося на матеріали конструкції

Основна частина конструкції ножа - клинок, тому при виборі насамперед варто звертати увагу саме на його матеріал.

Основні категорії ножових сталей:

  • вуглецеві;
  • нержавіючі.

Обидва варіанти представлені широкою різноманітністю марок, проте мають по одній загальній (і ключовій) характеристиці:

  • через високий вміст вуглецю, вуглецева сталь демонструє підвищену твердість, але легко піддається іржавінню;
  • до складу нержавіючих марок входить великий відсоток хрому, що покращує антикорозійні властивості металу.

Звичайно, будь-яка проблема з іржею зводиться нанівець завдяки скрупульозному та своєчасному догляду за лезом. Однак у випадку з вуглецевою сталлю користувачу потрібно набагато більше навичок і часу для обробки, що робить метал не найкращим вибором для новачків.

Говорячи про сталь у клинку, також варто врахувати його твердість (HRC), яка досягається ретельним гартуванням металу. Чим вище цей показник, тим краще лезо справляється з різанням особливо щільних матеріалів. Проте є одне «але».

Підвищена твердість металу робить клинок вразливим до пошкоджень. Сколи на різальній крайці та зламаний кінчик клинка - поширені проблеми, що виникають під час експлуатації особливо твердих лез. Тому важливо шукати баланс між показником твердості та гнучкості сталі. Оптимальне значення HRC знаходиться у межах 56-59.

Далі перейдемо до матеріалів руківʼїв. І тут все ще цікавіше.

На ринку представлено безліч інструментів з різним дизайном, і кожен бренд намагається внести щось нове в уявлення про те, як повинен виглядати ніж для повсякденного носіння. Від класичних композитів до незвичайних рішень із застосуванням натуральної деревини - чого тільки не знайдеш в асортименті ножових виробників, що змушує очі буквально розбігатися від великої кількості яскравих моделей.

Однак на початку шляху вивчення світу різальних інструментів на роль першого ножа краще вибрати варіант з лаконічним дизайном. По-перше, його ціна не «кусатиметься», на відміну вартості дизайнерських моделей. По-друге, такий ніж не буде шкода пускати в хід навіть у надскладній роботі.

До таких конструкцій належать:

  • Класичні моделі з накладками зі склотекстоліту G10. Плашки, закріплені з обох боків руківʼя, мають злегка шорстку, приємну на дотик поверхню, яка робить утримання зручним і не дає долоні ковзати по конструкції під час різання.
  • Ножі з суцільнометалевою конструкцією. Якщо моделі з композитними плашками вважаються універсальними варіантами для побутового використання та експлуатації у польових умовах, то ножі з металічним руківʼям - це варіант для носіння в межах міста. З одного боку, така модель має презентабельний зовнішній вигляд, що викликає незмінний «вау-ефект» під час діставання з кишені. З іншого, металеве руківʼя не здатне забезпечити гранично надійне утримання без ковзання, тому це, скоріше, інструмент для завдань малої та середньої складності.

Також можна розглянути нетривіальний варіант, Roxon K1 з клинком зі сталі D2 та руківʼям, в якому поєднується міцний титан та натуральна шкіра. Цей інструмент переймає найкращі характеристики обох типів конструкцій: ефектний зовнішній вигляд та надійне утримання, за що відповідають шкіряні накладки.

Крок 4: Вивчаємо типи замків

Надійний запірний механізм у ножі - запорука безпечної експлуатації, і чим він простіше працює, тим краще для новачка.

Щодо методів відкриття механізми поділяються на три категорії:

  • Механічні. Клинок відкривається та фіксується у робочому положенні з використанням обох рук. Це найнадійніший тип замків, оскільки в них практично нема чому ламатися. Замок liner lock належить саме до такого типу механізмів;
  • Напівавтоматичні. Лезо швидко викидається помахом запʼястя до повного відкриття, а його закриття здійснюється вручну;
  • Автоматичні. Конструкція відкривається та закривається одним натисканням на кнопку. Це швидко та зручно, але здебільшого ненадійно.

Для відкриття ножа конструкція може бути доповнена дрібними елементами: сталевим плавцем (фліпер) або отвором в клинку. У цьому випадку користувач вибирає те, що йому більше імпонує.

Крок 5: Звертаємо увагу на довжину та вагу

Якої довжини та товщини має бути лезо ножа? На ножових форумах можна знайти безліч дебатів на цю тему, але ми обмежимося простим уточненням: великі клинки призначені для тих, хто шукає універсальний ніж, а маленькі призначені для користувачів, які акцентують увагу на точності різання.

Говорячи про вагу, все ще простіше: вибирайте той ніж, вага якого не перевищує 100 г. Такий інструмент не висітиме на кишені, як гиря, і не викличе болючих відчуттів у запʼясті у разі тривалого використання.

Заключні думки

Перед придбанням ножа прийміть той факт, що, можливо, вам доведеться пройти через безліч спроб і помилок, перш ніж у ваших руках опиниться модель, з якою не захочеться розлучатися ні на мить. Це нормальна практика та частина захопливого пізнання світу різальних інструментів, які служили людині протягом тисячоліть.

Єдине, що здатне звузити коло кандидатів під час пошуку «того самого» ножа, - уважне вивчення характеристик кожної моделі. І якщо ваш вибір пав на продукцію Roxon, то ознайомитись із використаними матеріалами та функціоналом ножів можна в онлайн-магазині Roxon Україна, офіційного дистриб'ютора товарів бренду.

Написати коментар